Pukkila ja Mäntsälä olivat Kirvun pääsijoituskuntia – ”Myö ollaa muinaisnaapurloi!”

Kirvu-museolla yleisöä viihdytti Kirvun Lauluseura Kimmo Puunenän johdolla. Mukana laulamassa olivat Pertti Pärssinen, Hannele Inkinen, Irmeli Pöllänen, Päivi Hallikainen, Tarja Tonteri, Pirjo Rantalainen, Leena Sipiläinen, Riitta Kairia, Helena Eskonsalo ja Tuija Kiikkilä. Kuva: Kauko Ollila.

 

Katri Heinmurto (julkaistu Uusimaa-lehdessä 23.12.2022)

– Miun juuret ovat Aholassa, miun Vasikkalassa, miun Inkilässä! Myö ollaa muinaisnaapurloi!

Kirvua ja kirvulaisia perinteitä muisteltiin joulun alla Kirvu-museolla Mäntsälässä pidetyissä myyjäisissä. Perinteiset karjalanpiirakat ja muut herkut tekivät kauppansa nopeasti. Vanhassa viljamakasiinissa sijaitsevan museon alakerrassa oli hetken tiivis tunnelma.

Kirvu oli yksi jatkosodan jälkeen Karjalan kannakselle jääneistä 39 pitäjästä. Osittain rajan taakse jäi kaikkineen 60 pitäjää, kolme kaupunkia, Viipuri, Sortavala ja Käkisalmi, sekä kaksi kauppalaa.

Vuonna 1945 säädetyn maanhankintalain mukaan kirvulaisten sijoituskunniksi tulivat Orimattila, Mäntsälä, Pukkila, Hyvinkää ja Kärkölä, joten etenkin näissä kunnissa on edelleen paljon kirvulaisia ja kirvulaisten jälkeläisiä.

Kirvulaisilla järjestöillä on yhä vilkasta toimintaa, jota järjestävät ja rahoittavat niin Kirvu Säätiö, Kirvun Pitäjäseura kuin muutkin kirvulaiset yhdistykset ja kokoonpanot.

Kirvun kotiseutuarkisto on kattava ja arvokas, ja Kirvu.fi -sivustolta löytyy paljon hyödyllistä tietoa kirvulaisuudesta.

– Kirvu-museo on avoinna kesäaikaan, mutta sovittaessa sinne pääsee tutustumaan muulloinkin. Ajankohtaisista asioista ja tapahtumista tiedotamme Kirvun nettisivustolla ja Facebook-ryhmässä, kertoo Kirvun Pitäjäseuran puheenjohtaja Hannele Inkinen.

(Artikkeli julkaistu Uusimaa-lehdessä 23.12.2022)

Lue seuraavaksi

EtusivuUutisetPukkila ja Mäntsälä olivat Kirvun pääsijoituskuntia – ”Myö ollaa muinaisnaapurloi!”